Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Γνωρίζετε του δείκτες παχυσαρκίας?Ο  πιο γνωστός  δείκτης  είναι  ο  Δείκτης  Μάζας Σώματος.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος θεωρείται ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να δούμε εάν το σωματικό μας βάρος είναι φυσιολογικό ή εάν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε εκατοστά).
Μπορείτε  να  μπείτε  σε   αυτή   την  διεύθυνση  και   να   υπολογίστε  τον  ΔΜΣ  και  να  δείτε   σε  ποια  κατηγορία  ακριβώς   ανήκετε.

Ο  επόμενος   σημαντικός δείκτης  είναι   η  Περίμετρος  της Μέσης.
Η περίμετρος μέσης μετράται στο μέσον της απόστασης μεταξύ της τελευταίας πλευράς και της λαγόνιας ακρολοφίας. Το αυξημένο λίπος από τη μέση και άνω (σχήμα «μήλου») σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία του ατόμου από ότι το λίπος που βρίσκεται στη περιφέρεια και στο κάτω μέρος του σώματος (σχήμα «αχλαδιού»).

Όταν η ΠΜ ξεπερνά το 102 εκ. στους άνδρες και το 88 εκ. στις γυναίκες τότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την εμφάνιση παθήσεων όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιολογικές νόσοι και αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Επίσης, αν ο ΔΜΣ ενός ατόμου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και υπάρχει αυξημένη περίμετρος μέσης, αυτό υποδηλώνει κάποιο βαθμό κινδύνου για την υγεία του ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου